Gentle

Regie: 
Le-Van Kiet
Cast: 
Nguyen Dustin & Nguyen Thanh Tu
Jaar: 
2014
Duur: 
100 minuten
Genre: 
Drama
Waardering: 
3,5 ster

“A gentle creature” zo noemt Thien zijn beeldschone, maar zwaardepressieve vrouw Linh. Een scène later springt ze van het dak van hun huis. Gebaseerd op het korte verhaal A Gentle Creature van Fyodor Dostoyevsky vertelt Le-Van Kiet het grimmige verhaal van een Vietnamees huwelijk in een neerwaartse spiraal. Zodoende probeert hij eenzelfde soort sociaaleconomische problemen in Vietnam bloot te leggen, zoals Dostoyevsky dat ooit met zijn werk in Rusland deed. In het geval van GENTLE laat Kiet nog een keer zien waar The Beatles al lang geleden over zongen: liefde is niet te koop.

Thien probeert echter wel de liefde van Linh te kopen. Zij komt vaak langs in zijn pandjeshuis om de sieraden van haar ouders te verkopen. Hij voelt iets voor haar en gaat op onderzoek uit. Zo komt hij bij het huis van haar tantes terecht, waar ze een armoezalig en ondankbaar leven leidt. Hij geeft haar een uitweg: hij biedt haar eten, geld en welzijn. Daartegenover staat echter het huwelijk.

GENTLE lijkt een mooi sociaal drama te worden waar man en vrouw uit verschillende milieus met elkaar leren leven. Als echter blijkt dat Thien en Linh niet bij elkaar passen wordt GENTLE een stuk minder zachtaardig. Sterker nog: het wordt een uiterst pijnlijke film waarin twee personen volledig langs elkaar leven met drastische gevolgen. Dit zorgt voor veel schuring. Soms is dat een beetje misplaatst. Als Thien met een pistool een kerk in loopt om zijn vrouw in het geding te houden zet GENTLE bijvoorbeeld te hoog in. Toch heeft Kiet een interessant Vietnamees drama gemaakt, die het korte verhaal van Dostoyevsky zeker eer aan doet.

 

Gentle