Knight of Cups

Regie: 
Terrence Malick
Cast: 
Christian Bale, Cate Blanchett & Natalie Portman
Jaar: 
2014
Duur: 
118 minuten
Genre: 
Drama
Waardering: 
1,5 ster

Het blijft mooi om te zien: die filmografie van Terrence Malick, chronologisch gerangschikt op jaartal: 1973, 1978, 1998, 2005, 2011, 2012, 2015 en later dit jaar nog eentje. Dat doet geen regisseur hem na. Het is natuurlijk nog te vroeg om zijn hele oeuvre te gaan groeperen, maar losjes gesproken kunnen we wel zeggen dat BADLANDS  en DAYS OF HEAVEN zijn eerste fase vormen, dan THE THIN RED LINE en THE NEW WORLD, en dan vervolgens zijn meest recente drie: THE TREE OF LIFE, TO THE WONDER en nu KNIGHT OF CUPS. Een film met dezelfde visuele stijl als THE TREE OF LIFE en TO THE WONDER, maar zonder de pretentie dat hij de grote vragen van het leven aanstipt/beantwoordt.

Door de (geluk)zoekende scenarist Rick (Christian Bale) een aantal dagen te volgen langs feestjes in Los Angeles en Las Vegas, bezoekjes van zijn broer en vader, erotische avontuurtjes op hotelkamers, en speelse momenten langs de kust, schets Malick een zeer los portret van een generatie. Ricks werk- en leefwereld is het op schoonheid, geld en succes gerichte Hollywood, dat zonder veel fantasie symbool kan staan voor vele hedendaagse samenlevingen, gemeenschappen, kringen en milieus. Problematischer is dat Malick op een semifilosofische voice-over na nauwelijks dialoog heeft toegevoegd, waardoor het bij die oppervlakkige schets van een zoekende man in een op schone schijn gerichte wereld blijft. En dat hebben we al tientallen keren vaker gezien, en vooral: beter.

In plaats van in te zoomen, zoomt Malick uit, maar waar naar toe? In een van de honderden slowmotionopnames zien we een hond onder water met zijn mond naar een bal grijpen terwijl de voice-overstem met tussenpozen van vijf seconden de woorden “Pieces”...”Fragments”...”Pieces of a Man” ... “A Man” ... “ A Pilgrim”... mompelt. Tja, het klinkt misschien poëtisch in de oren van de een, maar bij mij gaat het er niet in. Net zo mijn als de vele hoofdstukken die zijn vernoemd naar tarotkaarten. En hoe esthetisch de beelden van Los Angeles en de buitengebieden zijn; daarmee bouw je nog geen goede film. Nee, Terrence Malick drijft met KNIGHT OF CUPS weer verder weg, verder weg naar een plek die alleen hij nog schijnt te begrijpen ... of tenminste doet alsof.

Knight of Cups