Heaven Knows What

Regie: 
Ben Safdie, Joshua Safdie
Cast: 
Arielle Holmes, Ron Braunstein & Eleonore Hendricks
Jaar: 
2014
Duur: 
94 minuten
Genre: 
Drama
Waardering: 
4 sterren

De manier waarop het intense junkendrama HEAVEN KNOWS WHAT tot stand is gekomen is bijna net zo interessant als de film zelf. Josh Safdie, de oudere broer van het Safdie regisseursduo, zag Arielle Holmes in de metro en benaderde haar. Ze bleek een junk te zijn. Zelfmoord, overdosis, het leven op de straten van New York; ze had het van dichtbij gezien. Dit trok de Safdiebroeders aan en ze wilden gelijk een film over haar leven maken. Zo geschiedde het. Nu is Arielle Holmes een veelbelovende actrice met een eigen memoires op komst: MAD LOVE IN NEW YORK CITY.

Doordat Holmes haar eigen leven in deze film vertolkt, loopt HEAVEN KNOWS WHAT een betrekkelijk groot risico. Acteurs kunnen veel levens vertolken, maar meestal niet hun eigen. “Doe gewoon wat je zelf zou doen” geeft een regisseur niet snel mee aan zijn cast. De grootste verrassing van HEAVEN KNOWS WHAT is dan ook om te zien hoe briljant Holmes zichzelf speelt. Zij houdt de film geaard, ondanks de kwellingen die de Safdie broeders over je heen gooien.

Deze film is namelijk net zo schurend als diens onderwerp. Door een extreem scherpe en dissonante soundtrack geeft HEAVEN KNOWS WHAT je geen gelegenheid om op adem te komen. De soundtrack brengt een onrust in de film die geheel past bij het wazige, paranoïde en troosteloze leven op straat. Cinematograaf Sean Price Williams laat overigens ook weinig lucht door. Zijn heftige locatieshots zijn bijna allemaal in close-up. Sporadisch geeft hij je wat ruimte, zoals een incidentele shot van de skyline van New York. Daar klamp je dan kort aan vast, totdat je weer in het diepe wordt gegooid.

HEAVEN KNOWS WHAT is haast zo genadeloos voor zijn kijkers als voor zijn personages en dat mag ook wel. Die gaan immers echt door het slijk. Zo opent HEAVEN KNOWS WHAT met een zelfmoordpoging van Holmes en eindigt de film met de ongelukkige dood van de vriend die haar die poging aanpraatte. Tussen die tragische gebeurtenissen zit enkel troosteloosheid. Een anderhalf uurtje onrust in de bioscoopzaal klinkt dan eigenlijk nog wel goed. En goed is het ook.

Heaven Knows What