Juste la fin du monde

Regie: 
Xavier Dolan
Cast: 
Vincent Cassel, Marion Cotillard & Lea Seydoux
Jaar: 
2016
Duur: 
99 minuten
Genre: 
Drama
Waardering: 
5 sterren

Twee jaar geleden presenteerde de Canadese regisseur Xavier Dolan nog MOMMY (2014), die werd geprezen om zijn emotie en originaliteit, en nu is er alweer JUSTE LA FIN DU MONDE. Zijn zesde speelfilm is gebaseerd op een toneelstuk van Jean-Luc Lagarce, en met voorganger MOMMY en de titel ‘Het is enkel het eind van de wereld’ waren de verwachtingen op zijn minst hoog. De pas 27-jarige Dolan lost deze wederom met gemak in, aangezien hij in 99 minuten een op zich niet bijzonder verhaal van een gebroken familie ongelooflijk origineel, vreemd en interessant in beeld heeft weten te brengen.

JUSTE LA FIN DU MONDE vertelt het verhaal van een Franse toneelschrijver, die na lange tijd en na veel bewogen jaren terugkeert naar zijn familie. Het is zijn intentie om hen - zijn moeder, zijn broer, zijn zus en de vrouw van zijn broer - te vertellen dat hij binnenkort dood zal gaan. Ieder van de vier mensen die al jaren lang op hen wachten heeft dit gedaan op zijn eigen manier. Voor zijn zusje is hij een idool, voor zijn broer iemand vol pretentie die zijn oorsprong heeft verwaarloosd, voor de vrouw van zijn broer is hij een mysterieus figuur, en voor zijn moeder is hij de zoon die volwassen en verstandig werd maar nog altijd ook de kleine jongen die hij ooit was met zich meedraagt.

Dolan brengt deze bewogen familie op het witte doek zoals hun banden onderling zijn: dynamisch. Een groot deel van de dialogen is ongelooflijk dicht-op-de-huid gefilmd, waardoor de spanning ieder moment voelbaar is. Er zijn momenten dat de spanning opbouwt naar niets wat echt van belang is - zoals een lang shot van een klok, waarnaar de secondewijze gewoon verspringt en waarbij verder niets gebeurt -, maar deze shots zorgen ervoor dat je in de wereld van JUSTE LA FIN DU MONDE wordt gezogen.

Door verrassend gebruik van muziek, zoals het 2004-hitje ‘Dragostea Din Tei’ van O-Zone, de toneelmatige dialogen en de close-up shots van een onwijs sterke cast die enkel in het huis zelf gefilmd is en alleen met elkaar praat, wordt er in JUSTE LA FIN DU MONDE een unieke, gesloten wereld gecreëerd. In de eerste minuut stappen we het huis in, en vanaf dat moment ben je deel van iedere gebeurtenis die daar plaatsvindt. Dolan heeft dit onwijs knap gedaan; JUSTE LA FIN DU MONDE draait vanaf eind 2016 in de bioscopen, maar verdient het om nog tot lang daarna gewaardeerd te worden.

 

 

Juste la fin du monde