Nocturnal Animals

Regie: 
Tom Ford
Cast: 
Amy Adams, Jake Gyllenhaal & Michael Shannon
Jaar: 
2016
Duur: 
116 minuten
Genre: 
Drama
Waardering: 
4 sterren

Met NOCTURNAL ANIMALS (2016) zien we voor de tweede keer een film van Tom Ford op het witte doek verschijnen. Na A SINGLE MAN (2009) heeft hij zeven jaar op zich laten wachten in het filmlandschap - wel is hij actief geweest als modeontwerper. Zijn voorliefde voor schoonheid beperkt zich niet alleen tot zijn kledingcollecties, maar laat zich ook in NOCTURNAL ANIMALS sterk zien: een gepolijst, gewaagd en indrukwekkend drama van bijna twee uur over liefde, wraak en vergiffenis.

Het verhaal draait rond de ex-geliefden Susan (Amy Adams) en Edward (Jake Gyllenhaal). Zij is een ambitieuze galeriehoudster die naarmate de tijd vordert meer op haar moeder lijkt dan ze eigenlijk zou willen, en hij is een romantische, gevoelige man die niets anders wil dan schrijven. Na een lange tijd geen contact te hebben gehad, ontvangt Susan een pakketje met daarin een manuscript van een boek. Het boek is geschreven door Edward, en aan haar opgedragen. Zijn roman, over Tony en Susan, vertelt over een autorit waarin een gezin wordt klemgereden door vier mannen die je midden in de nacht liever niet op een snelweg tegenkomt. En ook niet ergens anders.

NOCTURNAL ANIMALS is verwarrend en beklemmend, met ondenkbare gebeurtenissen die op zo’n wijze in beeld worden gebracht dat het niet vreemd is als je er twee dagen later aan terugdenkt en ineens ontzettend misselijk wordt. De beelden zijn helder en gepolijst, geen enkele minuut is overbodig én de dialogen zijn zo vreemd dat iedere zin de kijker aan het denken kan zetten over grote vraagstukken. Vraagstukken als handelen uit liefde en handelen uit wraak, en vraagstukken als: wanneer is iets gerechtvaardigd, en maakt dit eigenlijk uit?

Tom Ford legt het antwoord op deze kwesties niet voor je uit: ondanks de duidelijke motivaties van de goed uitgewerkte en soms ontzettend typische hoofd- en bijrollen (de rechercheur heet Roberto Andes, draagt een cowboyhoed en rookt in iedere scène minstens drie sigaretten), is er genoeg onduidelijkheid om de film na 116 minuten nog lang niet uit je hoofd te zetten. Daarbij komen ook nog de onevenaarbare acteerprestaties van zowel Amy Adams als Jake Gyllenhaal, die hun rollen op zo’n manier weten te dragen dat ik me niet eens kan voorstellen dat ze ooit iemand anders zijn geweest dan Susan en Edward.

In NOCTURNAL ANIMALS heeft Tom Ford schoonheid op meerdere manieren een podium gegeven - schoonheid in beeld, schoonheid in taal, schoonheid in acteerwerk - maar is hij huiverig geweest om de perfectie af en toe los te laten. De gepolijstheid van iedere minuut is iets waar je je bij neer moet kunnen leggen, het kan soms ongeloofwaardig aanvoelen. Maar NOCTURNAL ANIMALS heeft zichzelf bewezen en is het neerleggen meer dan waard. 

 

Verkrijgbaar op dvd/blu-ray vanaf 10 mei 2017.

 

 

 

Nocturnal Animals