Avengers: Infinity War

Regie: 
Anthony en Joe Russo
Cast: 
Robert Downey Jr., Chris Hemsworth & Mark Ruffalo
Jaar: 
2018
Duur: 
149 minuten
Genre: 
Actie
Waardering: 
4,5 ster

Marvel heeft vanaf de eerste IRON MAN (2008) tien jaar lang met meerdere films naar AVENGERS: INFINITY WAR toegewerkt. Bad guy Thanos kwam zelf al drie keer kort in verschillende films voor, nu treedt hij op de voorgrond en is hij uit op intergalactische dominantie en vernietiging. Daarvoor heeft hij echter wel de zes infinity stenen nodig die hem ongekende, verwoestende krachten zullen geven. De Avengers worden hierdoor gedwongen om samen te werken in een poging om hem te stoppen en onze wereld (en de rest van het universum) van zekere ondergang te redden…

Thanos wordt gespeeld door Josh Brolin (No Country For Old Men) die erin slaagt om hem complexer te maken dan je op het eerste, paarse gezicht zou vermoeden. Zo laat Brolin enerzijds de emotionele kant van Thanos zien, anderzijds straalt hij, mede door zijn intonatie, juist gezag en dreiging uit. Robert Downey Jr. is wederom goed als de inmiddels oudgediende, narcistische betweter Tony Stark, die net zoals in de vorige twee Avengerfilms min of meer het middelpunt vormt van deze reeks. Vooral de confrontatie tussen Downey en Chris Pratt (Peter Quill/Star Lord) is vermakelijk omdat beide personages niet op hun mondje zijn gevallen. De humor is een voortzetting van de toon die werd gezet in de twee GUARDIANS OF THE GALAXY-films en THOR: RAGNAROK. Chadwick Boseman die onlangs nog T’Challa speelde in de bejubelde BLACK PANTHER (2018), is hier één van de vele personages en treedt beduidend minder op de voorgrond dan de rest van de Avengers. Een gemiste kans want Boseman was juist zo goed in BLACK PANTHER. Zoe Saldana als Gamorra heeft in deze film een belangrijkere rol dan Boseman; haar personage is door Thanos opgevoed als zijn eigen dochter en hun emotionele band zorgt voor een van de beste en ontroerende scènes in de film. Chris Hemsworth is wederom goed als Thor, maar speelt hem wat minder komisch dan in THOR: RAGNAROK. Naast de hierboven genoemde personages, zijn er nog zo’n twintig andere Avengers in de film te zien. Ondanks de vele personages voelt de film niet als een bijeengeraapt zooitje; de individuele verhaallijnen zijn duidelijk te volgen en ieder personage krijgt genoeg aandacht, een indrukwekkende prestatie.

AVENGERS: INFINITY WAR is grotendeels opgenomen in de Pinewood Atlanta Studios in Fayetteville, Georgia. Voor de veldslag-scènes in Wakanda is op een enorm stuk grond buiten de studio gedraaid. Daarnaast is ook een korte sequentie van scènes in Schotland opgenomen waarin onder andere de opgejaagde Captain America zijn intrede in de film doet. De befaamde componist Alan Silvestri (BACK TO THE FUTURE) zorgde voor passende blockbuster filmmuziek en de voor een Oscar genomineerde kostuum ontwerper Judianna Makovsky was verantwoordelijk voor het kleden van al die Avengers. De Russo broers hadden al eerder succesvol twee Captain America films gemaakt en zijn er nu in geslaagd om een gigantische, meeslepende film te maken, zonder daarbij het overzicht te verliezen. Ze doen dat met de nodige humor en delen daarbij ook nog eens een emotionele dreun uit die het publiek lang zal bijblijven.

 

 

Avengers: Infinity War