Shooter

Regie: 
Antoine Fuqua
Cast: 
Mark Wahlberg, Michael Peña & Danny Glover
Jaar: 
2007
Duur: 
124 minuten
Genre: 
Actie
Waardering: 
3 sterren

In zijn regiecarrière schoot Antoine Fuqua tot nog toe vaker mis dan raak. Matig tot slecht waren The Replacement Killers en King Arthur, redelijk was Training Day en nu is daar Shooter, een no-nonsense actiespektakel met Mark Wahlberg als ex-marinier die tegen wil en dank wordt betrokken bij een samenzwering binnen de regering.

Tijdens een militaire opdracht in Afrika worden sluipschutters Bob Lee Swagger en zijn partner Donnie Fenn aan hun lot overgelaten door het korps mariniers. Alleen Bob Lee overleeft, maar wordt voor dood achtergelaten in de woestijn. Jaren later leeft de ex-marinier teruggetrokken in een berghut en lijkt niet van plan ooit nog terug te keren naar zijn oude leventje. Maar als kolonel Isaac Johnson op de stoep staat met een voorstel dat de patriot in hart en nieren niet kan negeren, draait hij bij. De regering heeft Swagger namelijk nodig om een aangekondigde aanslag op de president te voorkomen. Het blijkt een valstrik, waarbij Swagger bijna het leven laat. Hij zweert wraak te nemen en doet dat als een kruising tussen Charles Bronson, John Rambo en Jason Bourne in ruime mate.

Hulp krijgt Swagger van de vriendin van zijn overleden partner, de uit 24 afkomstige actrice Kate Mara, en van FBI-agent Michael Peña, bekend van zijn rollen in Crash en World Trade Center. Gelukkig weet regisseur Fuqua wel raad met overdonderende actiescènes, want dat is het onderdeel dat ruimschoots is geslaagd. De film is gebaseerd op een van de drie boeken die voormalig filmcriticus Stephen Hunter schreef over het karakter Bob Lee Swagger. Het verhaal is vervolgens bewerkt door de man die onder andere Lethal Weapon 4 schreef en beperkt zich sterk tot de verschillende manieren waarop Swagger wraak neemt. Ondanks de impliciet aanwezige kritiek op de Amerikaanse regering, wordt dat aspect nauwelijks uitgewerkt zodat het nergens nieuwe inzichten oplevert.

De voor een Oscar genomineerde Mark Wahlberg (The Departed) houdt zich temidden van al het geweld prima staande. Hij zet met Bob Lee Swagger wederom een geloofwaardig personage neer dat het midden houdt tussen een gespierde Charles Bronson, een intelligente John Rambo en een onverfijnde Jason Bourne. Van zijn tegenspelers overtuigen eigenlijk alleen Michael Peña en de altijd vileine Rade Serbedzija, evenals Mara bekend van 24. Danny Glover schmiert zich een weg door de 124 minuten heen en is een triviale bad guy. Werkelijke tegenstand krijgt Swagger niet te verduren. Shooter is vooral een lange wraakoefening met werkelijk verbluffende explosies en actiescènes die je zullen doen trillen in de bioscoopstoel. Meer niet, maar ook zeker niet minder.

Shooter