Looper

Regie: 
Rian Johnson
Cast: 
Joseph Gordon-Levitt, Bruce Willis & Emily Blunt
Jaar: 
2012
Duur: 
119 minuten
Genre: 
Actie
Waardering: 
4,5 ster

Bijna alle tijdreisfilms bevatten paradoxen. Schoolborden vol uitleg over parallelle universa ten spijt, wij moeten de eerste nog zien waar het publiek niet vandaan komt met de gedachte: het klópt gewoon niet. Nou ja, misschien PRIMER. Maar daar kwam iedereen vandaan met de gedachte: ik snáp het gewoon niet.

LOOPER is geen uitzondering. Regisseur en scenarist Rian Johnson zorgt er echter voor dat plotgaten zelden storend worden, door niet teveel in te gaan op tijdreislogica, maar door in de eerste plaats gewoon een spannende thriller te maken. De tijdmachine drijft het plot, maar verwacht niet te veel momenten van hoofdkrabberij en wenkbrauwfronzing.

In het jaar 2044 is tijdreizen uitgevonden, maar direct verboden. Maffiosi zijn de enigen die er gebruik van maken. Zij sturen hun slachtoffers, vastgebonden en met een zak over het hoofd, het verleden in. Daar worden ze opgewacht door een zogenaamde Looper: een huurmoordenaar die ze direct overhoop schiet. De perfecte misdaad. Vind maar eens een lijk dat dertig jaar geleden is verbrand.

Eén zo'n Looper is Joe (Joseph Gordon-Levitt), een kille cynicus die geen moment nadenkt over de ethische problemen van zijn werk. Ook niet als blijkt dat zijn volgende slachtoffer zijn toekomstige zelf is: een kogel op zijn zestigste vindt hij een kleine prijs, voor het salaris dat hij ervoor terugkrijgt. Oude Joe (Bruce Willis) denkt daar echter anders over, en neemt de benen. Maar niet alleen omdat zijn leven hem lief is: hij beschikt over informatie over de toekomst, die weleens van groot belang zou kunnen zijn voor jonge Joe.

Zoals gezegd, het tijdreizen speelt niet de hoofdrol. LOOPER gaat in de eerste plaats over de jacht van Joe op Joe. Een huurmoordenaar die zichzelf achterna zit: het is een schitterend concept, en veel filmmakers zullen zichzelf voor het hoofd slaan dat zij er niet opgekomen zijn.

Johnson bewijst zichzelf als alleskunner: hij bombardeert ons op een hoog tempo met adembenemend spannende achtervolgingen, spetterende actie, en, van groot belang, geloofwaardig drama. Want uiteindelijk draait de film om de ontwikkeling van jonge Joe, die zich gedurende zijn zoektocht naar oude Joe tot een empathischer mens ontpopt.

In een rechtvaardiger wereld was LOOPER de zomerhit van het jaar: origineel, intelligent escapisme, met hard geweld, maar ook het hart op de goede plaats. Rian Johnson is onze hoop voor de toekomst.

 

Looper