Thor: Love and Thunder

Regie: 
Taika Waititi
Cast: 
Chris Hemsworth, Christian Bale & Tessa Thompson
Jaar: 
2022
Duur: 
125 minuten
Genre: 
Actie
Waardering: 
4 sterren

ETERNALS was behoorlijk slaapverwekkend en het MULTIVERSE OF MADNESS een eigenaardig rommeltje. Nog een geluk dat Marvel een geheim wapen heeft in de vorm van Taika Waititi. Die stopt in zijn tweede Thor-film maar liefst twee Thors. En een hele hoop meligheid.

Het prijkt al bijna op de lijst van chronische medische aandoeningen: Marvel-vermoeidheid. In fase vier van het MCU is de sprankeling en de verrassing er al lang en breed vanaf, en zijn door de kruisbestuiving met de tv-poot van Disney+ de superheldencapriolen eigenlijk alleen nog maar te volgen met een hele rits aan Wikipedia-tabblaadjes open en een Marvel-encyclopedie opengeslagen op schoot. Maar godzijdank is er Taika Waititi, die met THOR: RAGNAROK een van de geestigste films uit het hele cinematic universe afleverde en met THOR: LOVE AND THUNDER hetzelfde trucje uithaalt, maar dan in het kwadraat.

De goden van Hollywood moeten behoorlijk vergevingsgezind zijn, want LOVE & THUNDER steekt zó de draak met de krachtpatsers van Marvel, dat het bijna comicbook-heiligschennis is. Vikinggod Thor (Chris Hemsworth op dreef) doet belachelijker dan ooit, maar dat geldt ook voor de rest van het bonte gezelschap. Omdat het drama tweede viool speelt en het één langgerekte aaneenschakeling van grappen en grollen is, is het voordeel dat het weinige verhaal ook voor een absolute Marvel-leek goed te volgen is. Dat maakt het verschil tussen een luchtig, leuk avontuur en een beproeving die voelt als een zwaar eindexamen stripgeschiedenis.

Om nog even in goddelijke sferen te blijven: zo'n beetje de enige die in de vierde Thor-film niet de lach aan zijn kont heeft hangen, is Christian Bale als moordzuchtige Gorr the God Butcher die aardig van zijn geloof is gevallen. Zijn bijnaam mag je letterlijk nemen, en daarin schuilt het gevaar natuurlijk voor Thor en Thorina wiens levensverwachting naar beneden bijgesteld kunnen worden met een atheïst op oorlogspad. Zeiden we Thorina? We bedoelen natuurlijk The Mighty Thor, want wetenschapsliefje Natalie Portman ontpopt zich behalve als kankerpatiënte ook als vrouwelijke evenknie van de Noorse geweldenaar die met zíjn Moljnir aan de haal gaat. Het gebikkel tussen de twee Thor-tortelduifjes (of beter gezegd: ex-tortelduifjes) vormt de spil van de film, die grandioos kitchy oogt en nog vetter klinkt, dankzij Guns n' Roses op de juiste momenten.

Het is precies dezelfde flair en trukendoos als die van James Gunn, wiens GUARDIANS OF THE GALAXY ook nog op komen draven, maar Waititi is de getalenteerdere filmmaker van het stel. Wel eentje die zijn darlings durft te killen: Jeff Goldblums comeback als Grandmaster belandde op de montagevloer. Jammer, maar LOVE AND THUNDER heeft de overtreffende trap met een doldwaze cameo van Russel Crowe als Griekse concullega van Thor. Een cure for cancer is het allemaal niet, deze multiverse of meligheid, maar allejezus wat een verademing.

 

 

Thor: Love and Thunder