Thor: Ragnarok

Regie: 
Taika Waititie
Cast: 
Chris Hemsworth, Cate Blanchett & Mark Ruffalo
Jaar: 
2017
Duur: 
130 minuten
Genre: 
Actie
Waardering: 
4 sterren

In THOR: RAGNAROK moet Thor (Chris Hemsworth) het gedwongen opnemen tegen Hela (Cate Blanchett) ‘The Godess of Death’, in een poging om Ragnarok, de vernietiging van Asgard, te voorkomen. Alsof dat nog niet genoeg is, wordt hij ook nog zonder zijn vertrouwde hamer Mjölnir gevangengenomen op de planeet Sakaar. Waar hij onder toezicht van de flamboyante Grandmaster (Jeff Goldblum) in een gladiatoren gevecht tegen mede-Avenger de Hulk (Mark Ruffalo) komt te staan.

Deze derde film in de THOR-reeks is meer in de stijl van mede-Marvelfilm THE GUARDIANS OF THE GALAXY (2014), dan THOR (2011) en THOR: THE DARK WORLD (2013), die zichzelf veel serieuzer namen dan nodig was. Regisseur Taika Waiti blaast met THOR: RAGNAROK het broodnodige leven in de Thor-reeks en doet dit door zijn kenmerkende humor te injecteren. De Nieuw-Zeelandse regisseur, bekend van de hilarische vampieren-mockumentary WHAT WE DO IN THE SHADOWS (2014) en de beste film van vorig jaar HUNT FOR THE WILDERPEOPLE, is hiermee toegetreden tot de eredivisie van de Marvel films. Hij maakt daarmee een enorme sprong van de kleinschalige budgetten van zijn vorige films, naar een blockbuster als THOR: RAGNAROK.  

 

Het is nu alweer de zesde keer dat Chris Hemsworth deze rol op zich neemt in het Marvel-universum: naast de vorige Thor-films speelt hij dit personage onder andere in de ensemble Avenger-films. Hemsworth speelt Thor hier even goed als alle andere keren, maar dit keer vrolijker en minder serieus. De interacties met zijn foute broer Loki (Thom Hiddleston) en de Hulk (Mark Ruffalo) leveren de meest komische momenten op. Cate Blanchett geniet zichtbaar van haar rol als de eerste vrouwelijke schurk in de Marvelfilms en speelt luidruchtiger en met grotere gebaren dan we van haar gewend zijn.

 

Taika Waititi speelt zelf ook mee als de totaal onherkenbare, uit steen bestaande en afbrokkelende Korg. Hij heeft duidelijk de grappigste dialogen voor zichzelf bewaart. Rachel House, die we kennen als de sarcastische Paula uit HUNT FOR THE WILDERPEOPLE (2016) komt in een klein rolletje voor als de assistente van Jeff Goldblum’s The Grandmaster. Goldblum zelf is hier op de top van zijn Goldblumness: compleet camp en raar. Let verder ook goed op de cameo's in het begin van de film!

 

De filmmuziek is van componist Mark Mothersbaugh, bekend van onder andere zijn soundtracks voor de eerste vier films van Wes Anderson en natuurlijk als de zanger van de jaren zeventig en tachtig new wave-band DEVO. Mothersbaugh levert een passende synthesizer soundtrack die de film een jaren tachtig feel geeft.
 

De gok aan de kant van Marvel om Taika als regisseur te kiezen is meer dan juist gebleken, want hij slaagt met verve: het is niet alleen de grappigste Marvelfilm, het is de beste Thor-film.

 

 

 

Thor: Ragnarok