Spider-Man: Far From Home

Regie: 
Jon Watts
Cast: 
Tom Holland, Jake Gyllenhaal & Samuel L. Jackson
Jaar: 
2019
Duur: 
129 minuten
Genre: 
Actie
Waardering: 
4 sterren

“I am Iron Man”: een van de laatste zinnen van Robert Downey Jr. in zijn rol als Iron Man in AVENGERS: ENDGAME. In het jaar nadat Tony Starks snap (bijna) iedereen terugbracht, is de wereld in de war; en zo ook Spider-Man in SPIDERMAN: FAR FROM HOME. De film valt niet los te zien van zijn voorganger uit 2017. Peter worstelt nog steeds met de dood van zijn superheld-vaderfiguur. Tegelijkertijd zien we de klassieke verhaallijn van Peter die MJ, de bruinharige en sociaal onhandige meid bij hem in de klas, probeert te vertellen dat hij haar leuk vindt. Alleen heeft Nick Fury andere plannen. Tijdens de schoolreis waar Peter met een aantal klasgenoten verschillende steden in Europa bezoekt, luidt de noodklok. Wezens genaamd Elementals, bedreigen de aarde. Met behulp van Mysterio, gespeeld door Jake Gyllenhaal, moet Peter tijdens zijn vakantie de wereld redden en zijn roodblauwe pak aantrekken.

Behalve de directe verwijzingen en invloed van AVENGERS: ENDGAME, voelt FAR FROM HOME als een echte Spider-Manfilm. Er is genoeg lichte humor en awkwardness die bij puberteit komt kijken. Maar waar Peter in SPIDER-MAN: HOMECOMING zich moet bewijzen tegenover Tony Stark en de wereld dat hij meer dan capabel is om een Avenger te zijn, worstelt Peter in FAR FROM HOME juist met het feit dat hij dat nu is. Dit contrast komt mooi naar voren, en zorgt voor een aantrekkelijke leidraad.

Zoals we gewend zijn van Marvel, zit deze film ook weer vol met plotwendingen. Zeker als je blijft tot na de credits, loop je mindblown de zaal uit. Ondanks de plotwendingen en dat we gewend zijn aan superhelden die problemen oplossen en samenwerken, doet SPIDERMAN: FAR FROM HOME dit op zo’n manier dat het niet té veel is na AVENGERS: ENDGAME. We zien de klunzige docenten van Peter, prille schoolliefdes en Peter komt zelfs terecht in de Nederlandse gemeente Broek op Langedijk – waar acteur Jeroen Koningsbrugge ook in voorbij komt. Als Nederlandse kijker is dit uitermate komisch.

Maar is Peter Parker de nieuwe Iron Man? Wordt het bekende citaat nu overgedragen aan Spider-Man? In SPIDERMAN: FAR FROM HOME probeert Peter zich nog steeds wel te bewijzen als superheld, maar de rouwperiode is nog niet voorbij. Hierdoor is de film deels een eerbetoon en word je als kijker niet gehaast om over het overlijden van Tony Stark heen te komen. Toch behoudt het de Spider-Man vibe, en in klassieke Marvel-stijl plant de film zaadjes voor Spider-Man en de Avengers hun toekomst in de MCU. 

 

 

Spider-Man: Far From Home