The Revenant

Regie: 
Alejandro Gonzáles Iñárritu
Cast: 
Leonardi Dicaprio, Tom Hardy & Will Poulter
Jaar: 
2015
Duur: 
156 minuten
Genre: 
Actie
Waardering: 
5 sterren

THE REVENANT wordt niet in zijn eentje uitgebracht, maar met torenhoge verwachtingen erbij. Leonardo DiCaprio als avonturier Hugh Glass die een gevecht met een beer overleeft, om vervolgens – achtergelaten door zijn mannen – alleen te moeten overleven in het wild. Tom Hardy als verrader John Fitzgerald in de andere hoofdrol. Geregisseerd en deels geschreven door Alejandro Gonzáles Iñárritu, de regisseur van de veelbesproken BABEL en BIRDMAN. Geïnspireerd door een waargebeurd verhaal. Twaalf Oscar-nominaties voor 2015. Een soundtrack waar je u tegen zegt – dit kan niet mis gaan.

Deze indrukwekkende 156 minuten kunnen het best samengevat worden als een episch verhaal over overleven, vertrouwen en doorzettingsvermogen. Hugh Glass belandt in een gevecht met een beer - gezien hoe gehavend hij uit dat gevecht komt, denken zijn mannen dat ze hem beter achter kunnen laten om te sterven. Wonder boven wonder overleeft Glass het, en gedreven door de wraak richting zijn groep en de liefde voor zijn vrouw en zoon, gaat hij op zoek naar de verrader: John Fitzgerald. Tijdens zijn reis gebeurt er veel, maakt hij cliché-getrouw vijanden en vrienden, maar wordt er bovenal duidelijk hoe hij nooit bereid zal zijn om op te geven.

DiCaprio is ijzersterk, in een rol als nooit te voren. Hij is niet langer de Leonardo DiCaprio die altijd zal doen denken aan Titanic, maar hij is een heel nieuw karakter. Vol overtuiging neemt hij de rol van Hugh Glass op zich, een wilde avonturier die niet bang is om zich te laten zien. DiCaprio heeft de uitdaging om enorm veel emoties kort na elkaar, en in sommige vallen zelfs tegelijkertijd, te laten zien. Liefde, overtuiging, doorzettingsvermogen, wanhoop en verbittering toont hij bijna zonder moeite in één oogopslag: een enorme prestatie die niet onderschat moet worden.

Het is in your face: niets wordt mooier gemaakt dan het is, de messteken helen niet wonderbaarlijk snel, er wordt ingezoomd op de pijn en het liefst zo lang mogelijk. Iñárritu probeert dingen uit – niet per sé door de film 156 minuten te laten duren, maar wel door die 156 minuten vol te stoppen met actie, spanning en beklemming. De indrukwekkende landschappen en sterke composities nodigen je uit om erin op te gaan, en het is praktisch onmogelijk om op afstand te blijven van het verhaal. Door het beklemmende karakter, het dicht-op-de-huid, het onontkoombare van de rollen en het verhaal voelt het alsof je zelf de camera bént en stuurt, onder leiding van Iñárritu.

THE REVENANT is onontkoombaar, bijna een verplichting. Het jaar is amper begonnen, maar Iñárritu heeft de toon gezet en verdient hier al het lof voor. Een nieuwe klassieker.

 

The Revenant