Battleship

Regie: 
Peter Berg
Cast: 
Taylor Kitsch, Liam Neeson & Brooklyn Decker
Jaar: 
2012
Duur: 
131 minuten
Genre: 
Actie
Waardering: 
2,5 ster

Naar goed gebruik stuurde The Cult Corner recensenten Julius Koetsier & Pim Wijers naar een overdadige Amerikaanse blockbuster voor een duo-recensie. Dit maal is BATTLESHIP van Peter Berg (THE KINGDOM, HANCOCK) aan de beurt, dat met een budget van 200 miljoen dollar een van de twintig duurste films aller tijden is. Maar was het dit budget wel waard? Lees hieronder het gesprek dat Pim en Julius voerden na het zien van BATTLESHIP. 

Lang leve de Amerikaanse marine! 

Pim BATTLESHIP is absoluut een slechte film. Maar mijn god, wat is BATTLESHIP een goede film! Zoals waarschijnlijk al bekend is deze actieprent gebaseerd op het simpele en tamelijk saaie bordspel Zeeslag, maar dat concept heeft wat uitbreiding gekregen zodat het een volwaardige bioscoopfilm kon worden. Dus komen er aliens naar de aarde die uit het ruime sop geknald moeten worden door ons, de aardbewoners. Godzijdank is er net een grootschalige marineoefening aan de gang op de plaats waar de ruimtemonsters hun aanval beginnen, dus laat het knalfestijn maar beginnen. Zonder nuance alstublieft! En zonder nuance krijgen we die actie ook, zo erg dat deze uiterst serieus bedoelde knaller volstrekt belachelijk wordt. Ontluikende helden ontdekken hun lot, ijzer wordt in heet vuur gesmeed en er worden heroïsche uitspraken gedaan. Lang leve de Amerikaanse marine! BATTLESHIP is als de film BATTLE: LOS ANGELES, net zo slecht en cheesy, maar nu op zee. Genieten.

Julius Slecht en cheesy, dat kan amusant zijn. Maar films die twee uur lang blijven boeien puur door hun onbedoelde grappigheid, zijn een zeldzaamheid. BATTLESHIP valt wat mij betreft niet in die categorie. Ik geef het rustig toe: er waren momenten dat het overdreven patriottisme een glimlach op mijn gezicht toverde. Maar het overgrote deel van de film is ronduit vervelend. In de eerste plaats door hoofdrolspeler Taylor Kitsch, een charismaloze hork die Hollywood net zo lang door onze strot wil blijven duwen tot we geloven dat hij een filmster is. Kitsch speelt Alex Hopper, een domme, botte nietsnut, wiens onverantwoordelijke gedrag een doorn in het oog is van zijn broer Stone (Alexander Skarsgård). Dus, zegt Stone, jij gaat bij de marine. Zo gezegd, zo gedaan, en een aantal voorspelbare persoonlijke ontwikkelingen later is Alex van een luiwammes in een dappere held getransformeerd. Niet dat hij daardoor een interessanter, sympathieker of minder irritant personage is geworden. Zijn let's-kick-some-ass-blik werkte me de eerste keer al op de zenuwen, en aangezien die rare kop Kitsch' enige talent is, komt hij nog een keer of twintig voorbij.

Misvormde mensen met puntbaarden

Julius De actiescènes zijn geen moment spannend. Er zitten er een paar bij die aardig gefilmd zijn, maar als je niets geeft om de betrokken personages, is dat irrelevant; wat mij betreft hadden die aliens rustig de hele cast aan stereotypen mogen afslachten. Van badass bitch Raikes (Rihanna) tot irritante komische noot Ordy (Jesse Plemons) tot engelachtige liefje Samantha (Brooklyn Decker) tot haar strenge vader, admiraal Shane (Liam Neeson). De aliens zijn overigens ook niet om over naar huis te schrijven: ze zien eruit als misvormde mensen met puntbaarden, gekleed in inspiratieloze Transformerspakken. Zodra je ze hun helm afrukt, worden ze verblind door het zonlicht en vormen ze geen enkele dreiging. De helden zijn saai en de schurken zijn slap; aan wiens kant moeten we staan?

Pim Ik ben het volkomen met je eens, maar hang er alleen een ander waardeoordeel aan. Het klopt dat er maar weinig slechte films van twee uur leuk blijven ómdat ze zo slecht zijn en BATTLESHIP is zeker geen film van dat kaliber. Maar tussen alle slechte oneliners door - You're gonna die, I'm gonna die, we're all gonna die... BUT NOT TODAY! - vind ik de actie ook simpelweg te gek. Een grote alien die recht voor zijn kop geknald wordt door een reusachtig kanon van een kruiser? Fuck yeah! Of de bombast van álle boordkanonnen die gelijktijdig in de richting van een vijandig schip bewegen en dan met luid geknal op dat doelwit vuren... Dan veert het kind in me meters omhoog. Het simpele vermaak van explosies, het kan me niet slecht en overdreven genoeg zijn: ik ben er een sucker voor. Zo lang het maar niet zo waardeloos in beeld wordt gebracht als TRANSFORMERS - over lelijk design gesproken - dan hoeft de film van mij niet goed te zijn. Liever niet zelfs!

Wat de cast betreft heb je ook gewoon gelijk. Taylor Kitsch mag wel Sam Worthington II genoemd worden: ze hebben allebei het charisma van een platgereden buidelrat. Maar Kitsch heeft eigenlijk geen hoofdrol. Rihanna ook niet , de aliens niet en zelfs de legeropa's niet die richting het einde een heus museumschip mogen besturen met AC/DC als achtergrondmuziek. Het onvervalste patriottisme en de constante actie zijn zoveel op de voorgrond dat ze mij twee uur lang op het puntje van het rode pluche houden.

Onvervalste heroïek en spierballentaal

Pim Onverschrokken Amerikaanse helden die na een dag lang vechten zonder rustperiode doodleuk hun wapens weer oppakken en er nog een keiharde oneliner over heldenmoed en vaderlandsliefde achteraan gooien: ik salueer u! Het maakt me niet uit of het Taylor Kitsch is die net zoveel acteergeweld heeft als de bezem in mijn meterkast, zolang de onvervalste heroïek en spierballentaal maar goed is dan ben ik blij. En ik ben blij met BATTLESHIP. Ik geef grif toe dat de film überslecht is. Maar heb ik me vermaakt? Affirmative!

Julius Goed, over de kwaliteit zijn we het eens. Of je BATTLESHIP leuk vindt, hangt er dus vanaf in hoeverre je je kunt laten meeslepen door iets stompzinnigs. Ik ben daar doorgaans niet toe in staat. Actiefilms hoeven van mij heus geen complexiteit of originaliteit te hebben, maar een sympathieke protagonist, een dreigende antagonist en een spannend script zijn een vereiste. Ik laat geen jaar voorbij gaan zonder DIE HARD en THE TERMINATOR. Er kan me niet genoeg opgeblazen worden, en als daar stoere oneliners bij komen kijken ben ik al helemaal verkocht- zolang de oneliners maar uitgesproken worden door boeiende personages en de explosies een doel hebben. BATTLESHIP mag zinken.

Trouwens, gedurende de hele film zegt niemand: ''You sunk my battleship.'' Gemiste kans.

De sterrenuitslag: 

Pim: 3,5 sterren

Julius: 2 sterren

 

battleship