Deadpool 2

Regie: 
David Leitch
Cast: 
Ryan Reynolds, James Brolin & Morena Baccarin
Jaar: 
2018
Duur: 
120 minuten
Genre: 
Actie
Waardering: 
4,5 ster

Wade Wilson/Deadpool (Ryan Reynolds) leidt een quasi rustig superhelden bestaan totdat hij wordt geconfronteerd met de tijdreizende mutant Cable (Josh Brolin), die vastberaden is om de tienermutant Russell Collins/Firefist uit te schakelen. Deadpool komt hier tegen in actie en begint zijn eigen superhelden team: X-Force.

 

Ryan Reynolds heeft er jaren over gedaan om de eerste DEADPOOL (2016) van de grond te krijgen. Zo heeft hij het personage al eerder onbevredigend gespeeld in X-MEN ORIGENS: WOLVERINE (2009) en het floppen van THE GREEN LANTERN (2011) hielp hem ook niet verder. Reynolds claimt zelfs dat hij die film nog nooit heeft gezien. Laat hem dat zo houden!

 

Maar hij zette door en na het gigantische succes van de eerste DEADPOOL kon een vervolg natuurlijk niet uitblijven. Fans van Reynolds weten hoe geschikt hij is om Deadpool te spelen; de sarcastische humor is zijn type humor en al lang geleden, in BLADE TRINITY (2004), toonde hij aan dat hij alles in huis heeft om een superheld te spelen. Reynolds is dit keer ook producent en heeft tevens het scenario met Rhett Reese en Paul Wernick geschreven. 

 

Het breken van de vierde muur (wanneer een acteur recht in de camera kijkt en zich tot het publiek richt) werkt niet altijd, in de DEADPOOL films echter wel. Een ander kenmerk van de films zijn de verwijzingen naar populaire cultuur en die van het superheldengenre in het bijzonder: zo wordt Josh Brolin door Deadpool tot hilariteit van het publiek ook Thanos genoemd; hiermee verwijzend naar Brolin’s andere grote rol in AVENGERS: INFINITY WAR (2018), die nu ook in de bios draait. Ook wordt er sarcastisch gerefereerd aan de andere X-Men films.

 

Josh Brolin speelt Cable goed; naarmate hij ouder wordt lijkt hij alleen maar beter te spelen. Met zijn 50 jaar heeft hij keihard voor deze rol getraind en dat is te zien ook. Hij is in staat om heel dreigend over te komen, maar op een wijze die weer heel anders is dan in zijn rol in AVENGERS: INFINTY WAR. Firefist  wordt prima gespeeld door Julian Dennison (Ricky Baker uit THE HUNT FOR THE WILDERPEOPLE) in een soms emotionele rol vol woede-uitbarstingen, waarbij je nog wel eens uit het oog verliest dat hij pas 15 jaar oud is. Morena Baccarin is wederom goed als Deadpool’s vriendin, al heeft ze, net als in deel 1 een relatief kleine, maar belangrijke rol. T.J. Miller speelt wederom Deadpool’s sarcastische sidekick en helpt hem om zijn team samen te stellen. Komiek Miller heeft wat aardige dialogen, maar de beste grappen komen natuurlijk van Deadpool zelf.

 

Regisseur David Leitch heeft eerder aan JOHN WICK (2014) gewerkt en ATOMIC BLONDE (2017) geregisseerd, daarnaast is hij van huis uit stuntman en dus geen vreemde als het op keiharde actie aankomt. De actie in de film is dan ook spectaculair; van KILL BILL- achtige vechtscènes in Azië tot achtervolgingen met grote trucks midden in de spits. De passende actie-filmmuziek is van componist Tyler Bates, bekend van JOHN WICK (2014), 300 (2006) en WATCHMEN (2009) en zelfs Céline Dion heeft een nummer voor de film gemaakt.

 

DEADPOOL 2 is op alle fronten beter dan het zeer succesvolle eerste deel uit 2016; een beter scenario, betere actie en nog meer sarcastische humor. Blijf zeker wachten tot de film is afgelopen, voor de beste end credit clip tot nu toe.

 

 

 

Deadpool 2