Haywire

Regie: 
Stephen Soderbergh
Cast: 
Gina Carano, Channing Tatum & Michael Fassbender
Jaar: 
2011
Duur: 
93 minuten
Genre: 
Actie
Waardering: 
4 sterren

Een professionele vechtsporter krijgt de hoofdrol in een actiefilm: meestal een garantie voor troep. Met HAYWIRE laat Steven Soderbergh laat zien dat het ook anders kan. Hij nam mixed-martial-artist Gina Carano, deed niet te veel beroep op haar acteertalent door haar vooral de kans te geven om te laten schitteren in vechtscènes. Tevens omringde hij haar met topacteurs als Michael Fassbender, Michael Douglas en Antonio Banderas in een eenvoudig, maar spannend verhaal. Het resulaat: een van de leukste actiethrillers in jaren.

Mallory Kane (Carano) werkt als agente voor een geheimzinnige organisatie, die regelmatig ingezet wordt om gevaarlijke missies te ondernemen. Als ze bij een klus bedrogen wordt door haar collega's en daardoor onterecht van moord verdacht wordt, is ze vastberaden wraak te nemen- ondertussen op de hielen gezeten door de politie.

Intriges, een onschuldige verdachte en een kat-en-muis-spel: wat plot betreft niets nieuws onder de zon. Toch voelt HAYWIRE als een frisse wind door het huidige actiecinemalandschap. Dat is te danken aan het strakke scenario van Lem Dobbs, de ijzersterke cast, de stijlvolle regie van Soderbergh, en vooral: de vechtscenes.

Soderbergh maakte een verstandige keuze door in de vechtscenes de nadruk te leggen op wat Gina Carano allemaal echt kan: geen onmogelijke stunts met kunst- en vliegwerk, maar rauwe, harde gevechten. Sober in beeld gebracht om Carano's indrukwekkende techniek centraal te doen staan. Zonder oneliners, zonder muziek, zonder bibbercamera en zonder ADHD-montage. Kortom: ouderwets goed.

Als actrice is Carano niet bijzonder, maar ook zeker niet slecht. Ze heeft genoeg charisma om de film te dragen en is in dialoogscènes competent: niet meer, niet minder. Hindert niet: we weten waarom we naar haar kijken. Omdat ze verdomd goed is in mensen in elkaar slaan. En omdat ze dat doet in een constant onderhoudend verhaal. Als Carano in films van dit niveau blijft verschijnen, wordt ze een van de beste actiesterren van het decennium. Nu is ze alvast de beste van het jaar.

 

haywire