A Bigger Splash

Regie: 
Luca Guadagnino
Cast: 
Tilda Swinton, Ralph Fiennes & Matthias Schoenaerts
Jaar: 
2015
Duur: 
124 minuten
Genre: 
Thriller
Waardering: 
3,5 ster

A BIGGER SPLASH is Luca Guadagnino’s (I AM LOVE) remake van LA PISCINE (1969). Deze film van Jacques Deray met acteurs Alain Delon, Romy Schneider (toen net een jaar uit elkaar) en een piepjonge Jane Birkin heeft in Frankrijk nog altijd een cultstatus. Bijna vijftig jaar na het uitkomen van LA PISCINE benaderde producent StudioCanal regisseur Guadagnino voor een remake. Het resultaat is A BIGGER SPLASH, een zwoele maar matige thriller.

Het broeierige A BIGGER SPLASH speelt zich af op het Italiaanse vulkaaneiland Pantelleria, gelegen tussen Sicilië en Tunesië. Rockster Marianne Lane (Tilda Swinton) viert hier vakantie met haar jongere vriend (Matthias Schoenaerts). De onverwachte komst van Mariannes ex-vriend Harry (Ralph Fiennes) met zijn dochter Penelope (Dakota Johnson) zorgt voor grote onderlinge spanningen. Het broeierige A BIGGER SPLASH draait om deze vier personages, die vol jaloezie en (vaak onbevredigde) verlangens op een schitterend eiland zitten: de ultieme ingrediënten voor een zomerse thriller.

Een zomergevoel geeft A BIGGER SPLASH zeker, maar Guadagnino en zijn vaste editor Walter Fasano hebben de film niet behoed voor een stortvloed aan prachtige, maar voor het verhaal overbodige beelden. Veel shots van gekko’s, adders, bootvluchtelingen, eten, couture (Dior en Hermès) en het grillige landschap voegen weinig aan het verhaal toe, en leiden vooral af. Daarnaast zijn er ook nog talloze overbodige verwijzingen naar beeldende kunst – de filmtitel, beeldcompositie en kleurgebruik zijn geïnspireerd door schilderijen van David Hockney – en naar films zoals CONTEMPT (Godard, 1963) en LOLITA (Kubrick, 1962). Fraai om te zien maar irrelevant voor het verhaal. Daarnaast zorgt het er ook nog eens voor dat er een stuk minder aandacht is voor het uitwerken van de personages.

De cast bestaat stuk voor stuk uit topacteurs maar alleen Ralph Fiennes’ personages komt uit de verf. Tilda Swinton schmiert er als zwijgende rockster op los en had zichzelf wat meer in dienst van haar personage mogen opstellen. In verschillende interviews liet de actrice weten ten tijde van de opnames in een zwijgzame periode te zitten, maar dat Guadagnino vervolgens ook vrijwel alle tekst van haar personage Marianne heeft geschrapt, doet de film weinig goed. Het zwijgen voelt geforceerd en ronduit irritant aan. Gelukkig maakt Ralph Fiennes veel goed als de energieke spraakwaterval die onophoudelijk vermakelijke anekdotes op zijn omgeving afvuurt. Scènes zonder hem zijn pijnlijk stil. Als A BIGGER SPLASH na een paar slecht geacteerde eindscènes is afgelopen voelt dat als een opluchting, ondanks alle onbeantwoorde vragen.

 

 

A Bigger Splash