Crónicas

Regie: 
Sebastián Cordero
Cast: 
John Leguizamo, Leonor Watling & Damián Alcázar
Jaar: 
2004
Duur: 
108 minuten
Genre: 
Thriller
Waardering: 
4 sterren

Wat is waar en wat is waarheid? En bovenal: hoe anders beleeft iedereen de realiteit? CRÓNICAS laat op een indringende wijze zien dat mensen blind zijn voor manipulatie en geloven in wat ze willen geloven als er persoonlijke eer of vrijheid op het spel staat. Om deze thema's helder uit te werken koos de veelbelovende regisseur Cordero voor de zoektocht van een televisiereporter naar een seriemoordenaar als achtergrond voor zijn tweede speelfilm.

John Leguizamo speelt zijn beste rol tot dusver als de gedreven en op aandacht beluste televisiejournalist Manolo Bonilla. Zijn crew bestaat uit een cameraman en een producente. Zij is tevens de echtgenote van de presentator van hun programma, een gastrol van de fantastische Alfred Molina. Het televisiestation is gevestigd in Miami, maar de crew is in Ecuador om de zaak van een kinderverkrachter en -moordenaar uit te zoeken.

CRÓNICAS begint als ze de begrafenis van een van de slachtoffertjes bijwonen, en getuige worden van een lynchpartij als een man een kind heeft doodgereden. Het is een bikkelharde scène, die met gemak de meest intense openingsscène van het jaar genoemd kan worden.

Bonilla treedt daarbij niet alleen op als de op spektakel beluste reporter, maar ook als redder van de gelynchte man, die in de gevangenis beland wegens kindermoord. Na uitzending van het item wordt de ster-reporter uitgeroepen tot held. De macht van het televisiebeeld ondervindt hij nu aan den lijve als iedereen hem op straat herkend en zijn ijdelheid omslaat in een gevoel van onaantastbaarheid.

Macht leidt in dit geval tot gretigheid en blinde overwinningsdrang. Tegen de wil van zijn baas blijft Bonilla in Ecuador om de waarheid boven tafel te krijgen door de seriemoordenaar zelf op te sporen. Het succes is verslavend en hij wil het item van de seriemoordenaar niet uit handen geven. In ruil voor een televisiereportage krijgt Bonilla de gelynchte man uiteindelijk zo ver dat hij details geeft over de identiteit van de seriemoordenaar.

De setting van CRÓNICAS is de broeierige sfeer van een arm Zuid-Amerikaans dorp, waarin televisie zowel een ontsnapping uit de realiteit als de boodschapper van De Waarheid is. Het personage van Leguizamo zit in zijn geobsedeerde zoektocht naar de waarheid gevangen tussen de wil van zijn baas, de druk van de plaatselijke politie en de gevangene die hem aanwijzingen over de kindermoordenaar geeft. Dat hij daarbij slechts één versie van waarheid ziet, tekent niet alleen het soort werk dat hij doet, maar vooral ook de aard van de mens.

CRÓNICAS is een klein opgezette film over een groot onderwerp; namelijk dat de waarheid niet bestaat. Cordero stelt goede vragen over de beleving en manipulatie van de waarheid, die per definitie multi-interpretabel is. De keuze voor de setting van Amerikaanse spektakelpers in het arme, weinig ontwikkelde Ecuador leent zich uitstekend voor de uitwerking van dit onderwerp. Ook de keuze voor de Spaanssprekende John Leguizamo is sterk: eindelijk kan deze laten zien een film te kunnen dragen. Het dynamische camerawerk en de zorgvuldig uitgekozen locaties geven het verhaal tenslotte zijn verdiende intensiteit.

 

CRÓNICAS