Enemy

Regie: 
Denis Villeneuve
Cast: 
Jake Gyllenhaal, Mélanie Laurent & Sarah Gadon
Jaar: 
2014
Duur: 
90 minuten
Genre: 
Thriller
Waardering: 
3,5 ster

De tweede film in een jaar die regisseur Denis Villeneuve maakte met Jake Gyllenhaal, maar van geheel andere orde dan hun eerdere thriller PRISONERS. ENEMY is een lome nachtmerrieprent, waarin de motivaties van personages vaak even onverklaard blijven als het bovennatuurlijke verschijnsel dat de plot drijft.

Geschiedenisleraar Adam Bell (Gyllenhaal) ontmoet een man met exact hetzelfde uiterlijk als hij: acteur Anthony St. Claire (ook Gyllenhaal, natuurlijk). Gefascineerd en onthutst door deze ontdekking, raakt Adam in een identiteitscrisis. Ondertussen ziet Anthony manieren om een slaatje te slaan uit het bestaan van zijn dubbelganger.

De spanning van de film zit hem grotendeels in het contrast tussen de reacties van de twee hoofdpersonen op de confrontatie met hun identiteit. Waar de opportunistische Anthony zo goed mogelijk gebruik wil maken van de situatie, blijft Adam zoeken naar een verklaring. Maar wil hij die wel vinden? Want wat betekent Anthony's bestaan voor Adams individualiteit?

Een doener en een denker: het verschil tussen een acteur en een academicus, zou je kunnen zeggen. Maar Villeneuve geeft alle ruimte voor andere interpretaties, want heldere antwoorden blijven uit.

De viesgele filter waardoor de film geschoten is creëert de juiste, beklemmende sfeer voor deze ongemakkelijke droom.

Enemy