Elle

Regie: 
Paul Verhoeven
Cast: 
Isabelle Huppert, Virginie Efira & Christian Berkel
Jaar: 
2016
Duur: 
130 minuten
Genre: 
Thriller
Waardering: 
5 sterren

Tien jaar na ZWARTBOEK (2006) en vier jaar na zijn experiment met het regisseren van een gecrowdsourcet televisiedrama STEEKSPEL (2012) is er weer een echte Verhoeven uit: ELLE. Reden om nationale trots te voelen is er niet: op de Nederlandse achtergrond van de regisseur en editor Job ter Burg na, is er geen enkele Nederlandse bijdrage aan de film geleverd. ELLE is dan ook een op en top Franse film geworden in stijl, cast en verhaal.  

Hoofdpersoon van ELLE is Michèle (Isabelle Huppert) die directrice is van een game-ontwikkelingsbedrijf. Zowel zakelijk als privé staat ze bekend om haar harde persoonlijkheid en onverbiddelijke opmerkingen. Op een dag wordt ze in haar huis aangevallen en verkracht. Geen moment overweegt ze om de politie in te schakelen, ze wil de dader zelf zoeken, en als ze hem heeft gevonden begint ze een affaire met hem. Volkomen logisch en naturel in de wereld van Michèle die fenomenaal wordt gespeeld door Huppert. De actrice laat haar personage niet alleen onuitstaanbaar hard en eerlijk zijn, maar ook humoristisch en kwetsbaar.

Verhoeven zelf beschreef zijn film als ‘pervers, duister en expliciet’. Dat is ELLE zeker, maar wat deze boekverfilming van Philippe Djians OH… vooral zo sterk en spannend maakt, is het immorele handelen van de personages. Elke scheidslijn tussen goed en kwaad, dader en slachtoffer vervaagt in ELLE.   

 

 

 

 

Elle