Sicario: Day of the Soldado

Regie: 
Stefano Sollima
Cast: 
Josh Brolin, Benicio del Toro & Isabela Moner
Jaar: 
2018
Duur: 
122 minuten
Genre: 
Thriller
Waardering: 
4,5 ster

SICARIO (2015) van regisseur Denis Villeneuve, geschreven door Taylor Sheridan, met Emily Blunt in de hoofdrol en gedraaid door director of photography Roger Deakins, is geweldig. SICARIO: DAY OF THE SOLDADO (2018) is net zo goed als het eerste deel en veel beter dan ik verwachtte. Opvallend: scenarist Taylor Sheridan en acteurs Josh Brolin en Benicio del Toro zijn de enigen die terugkeren voor dit tweede deel.

In SICARIO: DAY OF THE SOLDADO komen buitenlandse terroristen dankzij Mexicaanse kartels via de zuidelijke grens de Verenigde Staten binnen. De kartels worden daarom door de Amerikaanse overheid toegevoegd aan de lijst van terroristische organisaties. Matt Graver (Josh Brolin, NO COUNTRY FOR OLD MEN) krijgt van overheidsfunctionaris James Riley (Mattew Modine, FULL METAL JACKET) de opdracht om er iets tegen te doen. Matt vraagt aan Riley of hij begrijpt dat het gevaarlijk kan worden en behoorlijk nare gevolgen kan hebben. Hij krijgt vervolgens carte blanche om te doen wat hij denkt dat goed is, maar daar heeft hij wel de hulp van Alejandro (Benicio del Toro, LICENSE TO KILL) bij nodig. Ze bedenken een plan waarbij de dochter van een kartelbaas wordt ontvoerd, dat pakt heel anders uit dan ze dachten…

De Italiaanse regisseur Stefano Sollima (serie Gomorra, 2014/16) is een waardige opvolger van regisseur Denis Villeneuve met dit Engelstalige debuut. Voorheen heeft Sollima veel in Italië gewerkt. De twee eerder genoemde acteurs zijn net zo goed als in het eerste deel. Josh Brolin is deze zomer te zien in maar liefst drie hele goede rollen. Zo speelt hij ook Thanos in AVENGERS: INFINITY WARS (2018) en Cable in DEADPOOL II (2018). Hij keert hier terug als agent Matt Graver die in de schaduwkant van de Amerikaanse overheid opereert. Wat zijn functie precies is en over welke mandaten hij beschikt is nog steeds net zo onduidelijk als in deel 1; dat hij kan doen wat hij nodig acht, is meer dan duidelijk. Minder dreigend dan in de hierboven genoemde rollen, speelt Brolin zijn rol met plezier en met een zeker sarcasme. Benicio del Toro is wederom op zijn best als de ex-advocaat die als Sicario (huurmoordenaar) opereert en op wraak uit is voor zijn vermoorde gezin. De jonge Isabele Moner speelt Isabel Reyes, de gekidnapte dochter van een kartelbaas en dat doet ze heel verdienstelijk. De jonge actrice, die in het echt ook zangeres is, houdt zich meer dan staande tussen de twee ervaren zwaargewichten Brolin en Del Toro.

De look van de film is hetzelfde als in de vorige Sicario en hoewel de beste cameraman ter wereld Roger Deakins niet langer de scepter zwaait, sluit ditmaal het werk van de veteraan director of photography Dariusz Wolski naadloos aan op de vorige film. Het echte talent van deze film zijn echter niet de hierboven genoemde acteurs, maar scenarist Taylor Sheridan; de schrijver van HELL OR HIGH WATER (2016), SICARIO (2015) en WIND RIVER (2017). De scenarist die eerder als acteur in series als Sons of Anarchy (2008/10) speelde, besloot om het roer om te gooien door te gaan schrijven. Hij slaagt erin een tweede SICARIO-deel te schrijven dat net zo goed is als het eerste deel. Sommige mensen hebben op het eerste deel uit 2015 de kritiek dat het personage van Emily Blunt aan het einde van de film weinig veranderd is. Dat klopt; Sheridan schreef het verhaal juist zo om aan te geven hoe moedeloos de situatie in het oorlogsgebied van de drugskartels is en hoe grijs de wereld van de handhaving. Dat komt in dit deel ook weer terug: het is dweilen met de kraan open, er lijkt geen eind aan het geweld te komen en aan beide kanten worden foute keuzes gemaakt die deze situatie in stand houden. Daarop zullen deze films weinig invloed hebben, het blijft echter intelligente actie van de bovenste plank die zeer de moeite waard is.

 

 

Sicario: Day of the Soldado