Bang Gang (a modern love story)

Regie: 
Eva Husson
Cast: 
Marilyn Lima, Fred Hotier & Finnegan Oldfield
Jaar: 
2015
Duur: 
98 minuten
Genre: 
Coming-of-age drama
Waardering: 
4 sterren

BANG GANG (a modern love story) is het langspeelfilmdebuut van de Franse regisseuse en scriptschrijver Eva Husson. Het 98 minuten durende drama is alles wat je van de titel verwacht: een brutale film vol seks en drugs over een groep jongeren die voor weinig terugdeinst. Husson baseerde haar debuut weliswaar op een waargebeurd verhaal, maar presenteert geen hyperrealistisch beeld van de Franse jeugd gone wild.

BANG GANG geeft een kijkje in de wereld van een schaamteloze vriendengroep die vooral bezig is met drank, drugs en hun eigen lichaam. Centraal staat George, het mooiste meisje van de klas: atletisch, opgewekt, geliefd, maar ook iemand die een uitweg zoekt in vluchtige aandacht en seks. Aan haar zijde staat beste vriendin Laetitia, de meer onzekere en voorzichtige variant van George. En dan zijn er nog de jongens. Alex, een onbereikbare jongen die zijn emoties niet toont en George pas na zeven oproepen terugbelt, en Nikita, de zorgeloze vriend die elke kans grijpt om stoned te worden.

Ondanks de vrij stereotype karakters laat Husson in het eerste shot al zien dat BANG GANG niet een doorsnee coming of age zal worden. Er is scène na scène nauwelijks sprake van enige narratieve ontwikkeling; de jongeren hangen maar wat verveeld en naakt rond. Husson compenseert deze landerigheid zowel met plotselinge plotwendingen, maar vooral ook met een behoorlijke dosis stijl: bijna ieder shot is een kunstwerk. In combinatie met een sterke soundtrack van White Sea krijgt BANG GANG een waas over zich heen die doet denken aan films als THE TREE OF LIFE en het Nederlandse PRINS, waarin het gevoel van het geheel zoveel belangrijker is dan de losse elementen.

In het geval van BANG GANG is dit misschien maar goed ook – want als je inzoomt op de karakters worden de tieners bijna karikaturaal. Maar in combinatie met de manier waarop dit in beeld is gebracht, is dit debuut van Husson een betoverend en hier en daar bijna ironisch sprookje.

 

 

Bang Gang (a modern love story)