Mud

Regie: 
Jeff Nichols
Cast: 
Matthew McConaughey, Reese Witherspoon & Tye Sheridan
Jaar: 
2013
Duur: 
130 minuten
Genre: 
Coming-of-age drama
Waardering: 
4 sterren

De veertienjarige Ellis (Tye Sheridan) woont met zijn ouders op een zijtak van de Mississippi, vlakbij het plaatsje Dewitt in Arkansas, waar ze leven van de visserij. Ellis is een dromerige jongen, een idealist bijna, die heel graag in de liefde wil geloven en vertrouwt dat de traditionele manier van leven voor altijd kan voortduren. Maar nu dreigt juist dat leventje in elkaar te storten: geld komt er steeds minder binnen, zijn ouders staan op het punt te gaan scheiden en zijn moeder wil met hem naar de grote stad verhuizen. Tot overmaat van ramp ziet het meisje waar Ellis heimelijk op verliefd is hem ook nog eens niet staan.

Zijn enige ontsnapping zijn de zwerftochten langs de oevers van de Mississippi, samen met zijn beste vriend Neckbone (Jacob Lofland). Nadat de twee jongens van Neckbones oom (Michael Shannon) horen dat op één van de kleine eilandjes in de rivier een boot hoog in een boom vastzit, besluiten ze die op te zoeken en tot clubhuis te maken. Op het eiland aangekomen, blijkt de boot echter al bewoond.

Mud (Matthew McConaughey) heet die bewoner. Een onverzorgde, ondoorgrondelijke eenling. Een praatjesmaker ook, die zijn leven heeft ingericht rond bijgeloof, en wilde verhalen vertelt over slangenbeten en sluipschutters. Hij wil best wel afstand doen van de boot, maar op voorwaarde dat Ellis en Neckbone hem helpen zijn geliefde Juniper (Reese Witherspoon) op te sporen. Zij moet zich ergens in Dewitt ophouden, zo claimt Mud, maar een groep premiejagers houdt de twee geliefden gescheiden. Neckbone twijfelt, maar in een wereld waarin alles uit elkaar dreigt te vallen, wordt Muds verhaal Ellis' enige houvast.

MUD is de derde film van de Amerikaanse schrijver en regisseur Jeff Nichols. Een echt Amerikaans coming of age-verhaal in de traditie van onder andere THE NIGHT OF THE HUNTER (1955), STAND BY ME (1986) en UNDERTOW (2004) van generatiegenoot David Gordon Green. Zorgvuldig opgebouwd en met gevoel voor detail gefilmd door vaste cameraman Adam Stone. In tegenstelling tot zijn twee eerdere films, AMERICAN SHOTGUN STORIES (2007) en TAKE SHELTER (2011), waar de weidse landschappen en widescreen cinematografie de kijker overdonderden, voelt MUD intiemer. Nichols focust op gezichten en natuurdetails die, bekeken door Ellis' jongensogen, een mythische betekenis krijgen.

Hoofdrolspeler Tye sheridan viel voor het eerst op in Terrence Malicks TREE OF LIFE (2011), met zijn vertolking van Ellis laat hij zien dat hij in staat is een film te kunnen dragen. Matthew McConaughey speelt met Mud, net als zijn recente veelgeprezen rollen in ander andere THE LINCOLN LAWYER (2011), KILLER JOE (2011), MAGIC MIKE (2012), een larger than life personage: vrije jongens die volgens hun eigen regels leven en zich niets laat voorschrijven, maar waarvan ook een constante duistere dreiging uitgaat. Die balans kan McConaughey als geen ander spelen.


 

mud