My Summer of Love

Regie: 
Pawel Pawlikowski
Cast: 
Natalie Press, Emily Blunt & Paddy Considine
Jaar: 
2004
Duur: 
86 minuten
Genre: 
Coming-of-age drama
Waardering: 
2,5 ster

"Als je me verlaat, vermoord ik je en dan mezelf." Niet direct een opmerking die je verwacht als de meisjes Mona en Tamsin elkaar in het begin van MY SUMMER OF LOVE ontmoeten in een lieflijk Engels plaatsje op een warme zomerdag. Ze zijn beiden tieners en wonen in hetzelfde gehucht, maar verschillen hemelsbreed van elkaar.

Mona (Nathalie Press) komt uit een arbeidersgezin en woont met haar broer boven de pub van hun overleden moeder. Haar lievelingsplek in de prachtige omgeving van Yorkshire is een rots bij de rivier. Tamsin (Emily Blunt) is een verwend en ontevreden meisje: haar lievelingsplek is een van de badkamers in haar immense huis. Toch verloopt hun relatie op een overtuigende manier van nieuwsgierigheid naar verliefdheid en opgeblazen tiener-hartstocht.

De zomer heeft het Engelse dorp in een warme gloed gelegd. Een precieze tijd- of plaatsbepaling wordt niet gegeven, maar het voelt aan als de jaren tachtig: Mona en Tamsin redden zich de hele zomer prima zonder mobiele telefoons of internet. Mona heeft het op het eerste gezicht niet gemakkelijk. Ze wordt gedumpt door haar getrouwde vriend en thuis ruziet ze constant met haar broer Phil (Paddy Considine). Het irriteert haar mateloos dat Phil is bekeerd nadat hij uit de gevangenis is vrijgekomen. Als een rechtgeaarde Born Again Christian giet hij nu de flessen alcohol leeg om van de pub een gebedshuis te maken. Mona wil echter haar oude, criminele broer terug zonder zijn softe en leugenachtige bekeringsdrift.

Ze ontmoet Tamsin als deze op haar paard door de velden rijdt. Tamsin nodigt haar uit eens langs te komen tijdens de lange zomer die voor hen ligt. Als ze daar op in gaat, wordt Mona overspoeld met de meer elitaire leefstijl van Tamsin: ze drinken 's middags wijn, luisteren naar Edith Piaf en Tamsin vertelt over Freud, Nietzsche en componist Camille Saint-Saëns. Mona laat zich gedwee meeslepen door Tamsins liefde voor de romantische waarden van tragiek en hartstocht: "In Frankrijk worden misdaden die zijn gepleegd uit hartstocht vergeven", speldt ze Mona op de mouw.

De meisjes worden zeer tegen de zin van Phil verliefd. Samen met zijn christelijke vrienden bidden ze constant voor Mona. Hij last zelfs een enorm kruis in elkaar, dat hij in een processie meevoert naar de top van de vallei. Maar Mona wil niet dat er voor haar gebeden wordt. Ze wil in haar hart niets liever dan dat alles bij het oude blijft. Tamsin vlucht op haar beurt in haar pathetische projecties van romantische idealen en Phil denkt zijn negatieve agressie wat al te gemakkelijk in te kunnen ruilen voor positieve bekeringsdrang. De onderlinge relaties tussen de drie komen naar het einde van de zomer toe steeds verder onder druk te staan tot de tragedie het wint van de hartstocht.

MY SUMMER OF LOVE kabbelt zo wat door en voelt als een lome zomerdag, waarin alles gebeurt omdat het nou eenmaal gebeurt. De natuur doet zijn werk en het is goed zo. Toch overtuigt het verhaal niet en is het niet goed zo. De rol van Paddy Considine is zeer sterk, maar zijn personage krijgt een te nadrukkelijk opgelegde functie binnen het verhaal van twee hopeloos verliefde tienermeisjes, die botsen op hun onderlinge klassenverschillen.

Regisseur Pawlikowski maakt het thema van de film daarmee te eendimensionaal tot dat van het tegen wil en dank vluchten voor jezelf: de meisjes vluchten voor zichzelf door verliefd te worden op elkaars totaal verschillende achtergrond en Phil door zijn heil in religie te zoeken. Het verzwakt daarmee het overtuigende en mooi gefilmde verhaal van een dromerige zomerliefde van de sterk spelende debutanten Nathalie Press en Emily Blunt.

 

My Summer of Love