The Neon Demon

Regie: 
Nicolas Winding Refn
Cast: 
Elle Fanning, Abbey Lee & Keanu Reeves
Jaar: 
2016
Duur: 
118 minuten
Genre: 
Coming-of-age drama
Waardering: 
2 sterren

THE NEON DEMON gaat over Jesse (Elle Fanning), een 16-jarig meisje uit Georgia dat naar Los Angeles vertrekt om topmodel te worden. Ze ontmoet fotografen, modeontwerpers en castingdirectors die haar op handen dragen. Deze massale adoratie blijft niet onopgemerkt bij collega-modellen die Jesse als een bedreiging voor hun carrières zien. Hun jaloezie heeft verstrekkende gevolgen.    

THE NEON DEMON is de tiende speelfilm van de Deense regisseur Nicolas Winding Refn die op 24-jarige leeftijd debuteerde met PUSHER (1996) en in 2011 internationale lof kreeg voor DRIVE. Jammer genoeg is het door Winding Refn geschreven THE NEON DEMON slap en vol eendimensionale personages. De boodschap ligt er te dik bovenop: de modewereld en zijn obsessie voor uiterlijkheden en jeugdigheid is ziek. Hoofdpersonage Jesse is dusdanig onschuldig dat het moeilijk te geloven is dat zij de verveelde en arrogante modewereld moeiteloos omver blaast met haar verlegenheid. Als ze tegen een bevriende styliste zegt: “I am dangerous” doet dat eerder lachwekkend dan dreigend aan, niet handig voor een horrorfilm.  

“Beauty isn’t everything, it’s the only thing”, zegt de naamloze modeontwerper als hij met een fotograaf een discussie voert over de schoonheid van vrouwen. Op ironische wijze is deze uitspraak perfect van toepassing op THE NEON DEMON zelf: de beelden zijn prachtig, de acteurs zijn knap, de landschappen en locaties schitterend, maar meer dan een fraaie buitenkant biedt de film niet.

      

The Neon Demon