Keeper

Regie: 
Guillaume Senez
Cast: 
Kacey Mottet Klein, Galatea Bellugi & Catherine Salée
Jaar: 
2015
Duur: 
91 minuten
Genre: 
Coming-of-age drama
Waardering: 
3,5 ster

KEEPER is de eerste lange speelfilm van de Brusselse regisseur Guillaume Senez. In de afgelopen tien jaar won Senez al meerdere prijzen voor zijn korte films waarin steevast jonge acteurs de hoofdrol speelden. Het ontroerende KEEPER heeft een puberend stelletje in de hoofdrol: de 15-jarige Maxime (Kacey Mottet Klein) en Mélanie (Galatea Bellugi). Op een dag ontdekt Mélanie dat ze zwanger is. Voor Maxime is dit in eerste instantie een schok maar al snel wil hij niets liever dan het kindje houden. Tegelijkertijd is hij als keeper gescout door een professionele voetbalclub. Deze situatie laat hem twijfelen of hij nu vol moet gaan voor zijn droom om professioneel voetballer te worden, of zich moet focussen op het vaderschap.

Voor fans (en haters!) van JUNO (Jason Reitman, 2007) is KEEPER een must. Beide films gaan over tienerzwangerschap, maar waar JUNO koos voor een lichtvoetige ondertoon en Amerikaans feelgood-sausje, volgt KEEPER de hoofdpersonages op documentaire-achtige wijze. De situatie wordt nergens zwaarder of lichter gemaakt dan nodig, en alles wordt onverbloemd getoond: pukkels, radeloosheid, onzekerheid over grote zaken als abortus en adoptie, maar ook blijdschap en plezier op de kermis tussen andere tieners. KEEPER registreert het leven van Maxime en Mélanie van heel dichtbij zonder te oordelen. Deze stijl heeft veel overeenkomsten met die van de beroemde Dardennebroers: er wordt vooral gefilmd uit losse hand, er is amper filmmuziek en de veelal onbekende cast acteert naturel.

Toch zwabbert KEEPER af en toe jammerlijk door het gebrek aan duidelijke keuzes. Zo blijft onduidelijk waar het zwaartepunt ligt. Is Maxime of Mélanie de focus van het verhaal? Gaat de film vooral over tienerzwangerschap, of over de (te) grote dromen die pubers vaak koesteren? Het gebrek aan keuzes brengt de film soms uit evenwicht, maar doet niks af aan de ontroering die KEEPER opwekt.

 

 

Keeper