Thunderdome Never Dies

Regie: 
Ted Alkemade en Vera Holland
Cast: 
n.v.t.
Jaar: 
2019
Duur: 
84 minuten
Genre: 
Documentaire
Waardering: 
2 sterren

THUNDERDOME NEVER DIES is een nieuwe documentaire over de Thunderdome housefeesten die zijn ontstaan en groot geworden in de jaren 90 en nog altijd een grote populariteit genieten. In een terugblik op dit typisch Nederlandse fenomeen komen de hoofdpersonen aan het woord.

Duncan Stutterheim en Irfan van Ewijk zijn twee van de oprichters van ID&T, de organisatie achter grote dancefeesten als Sensation, Mysteryland en ook Thunderdome. Het begon voor deze, toen nog jonge mannen, allemaal met het organiseren van een afstudeerfeest in juni 1992: Final Exam in de Jaarbeurs in Utrecht. Als we de organisatoren hier achteraf over horen praten dan is het ongelofelijk dat zij in een internetloos tijdperk, praktisch zonder ervaring dit megafeest van de grond wisten te krijgen. Final Exam was zo’n succes dat ze besloten nog een feest te organiseren, nu in Thialf Heerenveen. Dit feest zou de geboorte van de naam Thunderdome betekenen. Vanaf hier zouden het volume en de beats per minute alleen nog maar omhoog gaan.

De hardcore housescene ontwikkelde zich vanaf dat moment tot een duidelijk subgenre binnen de dance. De jongeren die hier naartoe gingen hadden een eigen, onmiskenbare stijl. Gabbers noemden ze zichzelf. Kaalgeschoren hoofd, een Aussie trainingspak en Nike Air Max aan de voeten. Dit tenue werd niet alleen op de feesten gedragen, maar ook in het dagelijks leven, wat gabbers redelijk anti-establishment maakte. Het drugsgebruik onder deze groep was ook een puntje van zorg. THUNDERDOME NEVER DIES zoemt vooral in op de organisatie van de Thunderdome evenementen en merchandise. Toch wordt ook een poging gedaan de jongerencultuur van de gabbers te duiden. De documentaire blijft echter steken in clichés over saamhorigheid en positivisme. Dat is ongetwijfeld zo, maar het is allemaal erg gepolijst en dik aangezet waardoor je het gevoel krijgt dat je naar een promotiefilm zit te kijken. Hierdoor mis je de rauwe rand die je wel nodig hebt om de echte sfeer van de feesten en cultuur van de gabbers te zien en voelen. De 3Doc GABBERS, jaren geleden uitgezonden op de VPRO en te bekijken op YouTube, brengt dit sterker en diepgravender in beeld.

Old school dj’s Dano, Buzz Fuzz, the Prophet en Gizmo zijn in THUNDERDOME NEVER DIES voor de gelegenheid aan een tafel geplaatst om samen oude herinneringen op te halen. Ook andere pioniers van de hardcore house komen in de film aan het woord evenals de nieuwe garde dj’s vanaf de jaren 00. En dan is daar François Maas, de brand manager van Thunderdome. Samen met zijn inmiddels overleden vader stopten zij ziel en zaligheid in de organisatie van hardcore feesten. Al deze mensen leggen in (oude en nieuwe) interviews uit hoe de muziek werd geproduceerd, de feesten steeds groter werden en merchandise steeds gekker. Het is veel informatie en gaat van de hak op de tak. Met de overname van ID&T door het Amerikaanse SFX Entertainment kwam het voortbestaan van Thunderdome in gevaar. In 2012, twintig jaar na de oprichting, hield Thunderdome op te bestaan. Dit tot groot verdriet van de fans. De treurnis rondom het verdwijnen was echter van korte duur. De inzet van François Maas en anderen zorgde ervoor dat er toch een doorstart kwam. In 2017 was de wedergeboorte van Thunderdome een feit, wat door de die hards met jubel ontvangen werd.

THUNDERDOME NEVER DIES geeft een inkijkje in de opkomst, ondergang en wederopstanding van het fenomeen Thunderdome. Voor fans van hardcore is het interessant zoveel hoofdrolspelers voorbij te zien komen en horen praten over de gouden tijden van dit evenement. Maar het lukt de documentaire niet om de gabbercultuur echt beter te leren begrijpen.

 

 

Thunderdome Never Dies