Captain America: The Winter Soldier
De filmdivisie van comicuitgever Marvel kondigde onlangs aan meer superheldenfilms uit te willen brengen. Geef ze eens ongelijk: films als THOR, CAPTAIN AMERICA en THE AVENGERS leveren eigenaar Disney, die Marvel in 2009 voor ruim 4 miljard dollar kocht, miljoenen op. Maar nóg meer superheldenfilms? We worden er nu al mee doodgegooid: sinds 2008 is Iron Man aan zijn vierde film toe, Thor heeft er twee achter zijn kiezen, er wordt gewerkt aan een vervolg op THE AVENGERS, in mei verschijnen de sequels van de reboots van X-MEN en SPIDER-MAN, er is een scenarist gevonden voor een vervolg op THE WOLVERINE, THE GUARDIANS OF THE GALAXY komt eind dit jaar in de bioscoop, Ant-Man staat gepland voor 2015 en The Fantastic Four wordt volgend jaar gereboot.
Adempauze.
In mijn recensie van THE WOLVERINE schreef ik vorig jaar al dat filmkritiek per superheldenfilm generieker wordt, net als de films zelf. In twee uur wordt er veel opgeblazen, steken superschurken de kop op, worstelt de held met zijn identiteit en redt hij de wereld. Je weet precies waar je aan toe bent. Is het juist dankzij deze grote mate van voorspelbaarheid dat deze films zo populair blijven? Dit is escapisme tot in perfectie verfijnd. Je hoeft twee uur lang in het donker aan niets anders te denken dan de borsten van Scarlett Johansson (als superheldin Natasha Romanov/Black Widow) en je vergapen aan gelikte actiescènes. Heerlijk!
En net als de meeste van deze films is THE WINTER SOLDIER geen slechte film. In tegendeel zelfs. Het script is solide, zo lang het je maar niet stoort dat alle personages louter handelen in de naam van effectbejag in plaats van logica. De film is daarnaast grappig, het tempo is hoog en de speciale effecten zijn top. Laat het maar aan Marvel over om hun helden filmisch leven in te blazen.
Het is overigens lollig om de verhaallijn van alle Marvel-films achter elkaar te plakken. In de afgelopen vijf jaar is de wereld binnengevallen door buitenaardse superschurken, probeerde een elfenras uit een andere dimensie ons dood te maken en blijkt een geheime nazidivisie nog steeds springlevend. Ondertussen is Manhattan compleet verwoest en hebben ook andere wereldsteden flinke knauwen gehad. Daar trekken we ons als stervelingen in deze filmreeks weinig van aan. Morgen gewoon weer een nieuwe dag voor de mensheid. En waarom zouden we ons ook bekommeren om die buitenaardse rassen? Captain America en co. beschermen ons toch wel!
De schilddragende supersoldaat uit de Tweede Wereldoorlog werd aan het einde van zijn eerste film per ongeluk ingevroren. Hij ontwaakte in 2011 precies op tijd voor THE AVENGERS en krijgt met THE WINTER SOLDIER zijn eerste eigen avontuur in het heden. Nazi-organisatie Hydra blijkt hierin ook nog steeds springlevend en zet hun eigen supersoldaat in om vuil werk op te knappen: The Winter Soldier. Wie is die mysterieuze strijder met zijn biomechanische arm?
Tussen al die vermakelijke onzin door proberen de scenaristen ook wat maatschappijkritiek te uiten in de vorm van wat vrije wil nou ook alweer is, wat het belang is van een vrije rechtsstaat en iets met fascisme. Het mag geen naam hebben. THE WINTER SOLDIER staat garant voor twee uur generiek plezier. Op naar de volgende film.